2026 yılı için yaş çay alım fiyatı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyuruldu. Bakanlık, 2025 yılında yaş çay rekoltesinin 1 milyon 340 bin ton olduğunu, bu yıl da benzer bir alım yapmayı hedeflediğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “ÇAYKUR 2025 yılında 49 yaş çay fabrikasında toplam 823 bin ton yaş çay almıştır,” ifadelerine yer verildi.
Bu duruma CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan sert bir tepki geldi. Sarıbal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bir dekar yaş çay üretiminin toplam maliyetinin 75 bin TL, 1 kilogram yaş çayın maliyetinin ise 41,66 TL olduğu ortadayken, hükümet 2026 yılı yaş çay alım bedelini yalnızca 35 TL olarak belirledi. Ne üreticinin sesi duyuldu, ne de Ziraat Odalarının uyarıları dikkate alındı. Tarlada sabahın erken saatlerinde yağmurda, çamurda çalışan emekçilerin çabası yok sayıldı. Maliyetinin altında fiyat vererek üreticiyi borca ve yoksulluğa mahkum etmek, üreticiye ihanet değil de nedir?” ifadelerini kullandı.
Sarıbal’ın bu tepkisi, yaş çay üreticilerinin karşılaştığı zorlukları artıran maliyetler karşısında yaşanan hayal kırıklığını bir kez daha gözler önüne serdi. Üreticilerin yaşadığı sıkıntılar, sektördeki geleceği de tehlikeye atıyor.