Tarımda girdi fiyatları uçtu: Üretici kazanamıyor, tüketici pahalıya yiyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs Ayı Üretici Market Fiyatları ve Girdi Fiyatları Değerlendirmesi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayı üretici market fiyatlarını, girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri ve 1 Haziran Dünya Süt Günü’nü yaptığı açıklamayla değerlendirdi.

Bayraktar, Mayıs ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla sivri biberde yüzde 283 olduğunu belirtti. Ayrıca, sivri biberdeki fiyat farkını kuru soğan, kuru fasulye, nohut, kuru incir gibi ürünler izledi. Üreticide 13 lira olan sivri biber 49 liraya, 5 lira olan kuru soğan 19 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 105 liraya, 31 lira olan nohut 99 liraya, 170 lira olan kuru incir 515 liraya ve 12 lira olan kabak 35 liraya markette satıldı. Mayıs ayında fiyatı en fazla artan ürün limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün sivri biber oldu.

“MARKETTE 36 ÜRÜNÜN 17’SİNDE FİYAT ARTIŞI, 19’UNDA İSE FİYAT AZALIŞI GÖRÜLDÜ”

Bayraktar, Mayıs ayında markette 36 ürünün 17’sinde fiyat artışı, 19’unda ise fiyat azalışı görüldü. Limon ve elma fiyatları yüzde 22 artarken, sivri biber fiyatları yüzde 49 düştü. Salatalık, kabak, patlıcan gibi ürünlerde de fiyat düşüşleri gözlendi.

“28 ÜRÜNÜN 8’SİNDE FİYAT ARTIŞI OLURKEN 13’ÜNDE FİYAT DÜŞÜŞÜ GÖRÜLDÜ”

Üreticide 28 ürünün 8’sinde fiyat artışı olurken 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. Sivri biberdeki fiyat düşüşüne ek olarak kabak, patlıcan gibi ürünlerde de fiyatlar geriledi.

“ÜRETİMDEKİ BU ARTIŞ FİYATLARIN GERİLEMESİNE NEDEN OLDU”

Bayraktar, fiyat düşüşleri ve artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, limon, havuç, kabak gibi ürünlerdeki fiyat değişikliklerini sezonluk faktörlere bağladı.

“GİRDİ FİYATLARINDA YILLIK BAZDA EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 47,08 İLE ELEKTRİK”

Bayraktar, girdi fiyatlarının yıllık bazda elektrikte yüzde 47,08 artış gösterdiğini ifade ederek, gübreler, yemler ve tarım ilaçları gibi girdi kalemlerindeki fiyat değişimlerine dikkat çekti.

Related Posts

Tartıda net ürün, menüde QR kod dönemi!

Tartıyla satılan ürünlerde yeni dönem başlıyor. Ambalajın ağırlığı artık fiyata yansımayacak. Restoranlarda ise karekodla fiyat karşılaştırma kolaylığı geliyor.

Yorgancılığın Son Temsilcisi: 72 Yaşındaki Ali Topkara Çırak Bulamamanın Üzüntüsünü Yaşıyor

Bursa’nın İznik ilçesinde, 59 yıldır yorgancılık yapan 72 yaşındaki Ali Topkara, mesleğini yaşatacak çırak bulamamakta ve bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirmektedir. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatını gelecek kuşaklara aktarmanın zorluklarını anlatan Topkara, devletin çırak yetişme konusunda yardımcı olması gerektiğini vurguluyor.

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.