Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

İYİ Parti ve DEVA parlamenter sistemi zenginleştirecek; iki parti “ortak komisyon” kurdu

İYİ Parti ve DEVA parlamenter sistemi zenginleştirecek; iki parti “ortak komisyon” kurdu

Hamaney’in karargahının bulunduğu bölge vuruldu

İsrail Hayom, İsrail’in son saldırılarında Ayetullah Ali Hamaney’in sığınağının hedef alındığını öne sürdü. ABD Başkanı Trump ise Hamaney’i öldürmenin kolay olduğunu söyledi. Tahran’dan henüz yanıt gelmedi.

İsrail ABD’den destek alıp almayacağını öğrenmeyi bekliyor

CNN’in üst düzey İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ve İsrailli yetkililer, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ilerleyişi ve ABD’nin müdahil olma olasılığı konusunda sık sık iletişim halinde bulunuyor.

İsrailli bakanlar dünyanın gözü önünde birbirine girdi! İtirafı damga vurdu

Tahran-Tel Aviv hattında karşılıklı füze saldırıları sürerken, İsrail hükümetinde tansiyon yükseldi. Savaşın gölgesinde biri eski iki İsrailli bakan, kameralar önünde sert şekilde tartıştı.
Tartışmaya ise, “İran’ın füze kapasitesinin bu kadar güçlü olduğunu bilmiyorduk” itirafı damga vurdu.

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Son dakika… Devlet Bahçeli’den İsrail-İran çıkışı! ‘Tedbir’ çağrısı yaptı: ‘Savaşın küresel eksene sıçraması halinde…’

Son dakika haberi… 5 gündür süren İsrail-İran çatışmalarına dair bir değerlendirme yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, “İran’a karşı 13 Haziran saldırısı göstermiştir ki, her an tedbir ve teyakkuz halinde olmak coğrafyamızın bize yüklediği sorumluluktur” dedi., “tedbir” çağrısı yaptı.