İstanbul’un mayıs enflasyonu belli oldu: En yüksek artış gıda ve alkolsüz içeceklerde

İstanbul’da Mayıs Ayında Perakende ve Toptan Fiyatlar Arttı

İstanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,83, toptan fiyatlar ise yüzde 0,69 arttı.

İstanbul’un Mayıs Ayı Enflasyonu Açıklandı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İTO 2023=100 bazlı İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi ile Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’nin mayıs ayı verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Bu verilere göre, kentte, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,83, toptan fiyatları yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 0,69 artış gösterdi.

Perakende fiyatlardaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,57 olarak gerçekleşirken, toptan fiyatlar yüzde 40,28 arttı.

En Yüksek Artış Gıda ve Alkolsüz İçeceklerde

Mayıs ayında İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki aylık artış oranları şu şekilde gerçekleşti: gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,24, konutta yüzde 3,10, eğlence ve kültürde yüzde 2,52, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,06, ev eşyasında yüzde 1,79, lokanta ve otellerde yüzde 1,7, ulaşımda yüzde 1,12, haberleşmede yüzde 0,88, sağlık harcamalarında yüzde 0,72, giyim ve ayakkabıda yüzde 0,15 oldu.

Eğitim harcamaları yüzde 0,01 azalırken, alkollü içecekler ve tütün harcamalarında değişim olmadı.

İstanbul’da mayıs ayındaki fiyat indeksi belirlenirken, gıda ve alkolsüz içecekler gibi harcama gruplarındaki ürünlerde mevsimsel değişiklikler ile konut, eğlence ve kültür harcamaları gibi diğer gruplardaki piyasa koşullarına bağlı fiyat değişiklikleri etkili oldu.

Enflasyon Açıklama Tarihi Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 mayıs ayı enflasyon verilerini 3 Haziran 2025 Salı günü saat 10:00’da açıklayacak.

Memur ve Emeklilerin Durumu

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alacaklar. Nisan sonuna kadar enflasyon farkı yüzde 6,94 olarak gerçekleşti. Bu durumda memurlar ve memur emeklileri, yüzde 6,95 enflasyon farkını alacaklar. Haziran ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla 5 aylık enflasyon farkı oranı yeniden hesaplanacak.

Haziran Ayı Kira Zammı Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Haziran ayı kira artış oranları, 3 Haziran 2025 tarihinde TÜİK’in resmi web sitesinde yayımlanacak. Bu tarihten itibaren, kira sözleşmesi yenilenecek olan ev ve iş yeri kiracıları için geçerli azami zam oranı belli olacak. Nisan 2025 enflasyon verilerine göre, önceki ay kira artış oranı yüzde 48,73 olarak belirlenmişti.

Related Posts

Tartıda net ürün, menüde QR kod dönemi!

Tartıyla satılan ürünlerde yeni dönem başlıyor. Ambalajın ağırlığı artık fiyata yansımayacak. Restoranlarda ise karekodla fiyat karşılaştırma kolaylığı geliyor.

Yorgancılığın Son Temsilcisi: 72 Yaşındaki Ali Topkara Çırak Bulamamanın Üzüntüsünü Yaşıyor

Bursa’nın İznik ilçesinde, 59 yıldır yorgancılık yapan 72 yaşındaki Ali Topkara, mesleğini yaşatacak çırak bulamamakta ve bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirmektedir. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatını gelecek kuşaklara aktarmanın zorluklarını anlatan Topkara, devletin çırak yetişme konusunda yardımcı olması gerektiğini vurguluyor.

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.