Fıstık ihracatçıları gözünü Çin pazarına dikti

AA

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2024 yılında Türkiye, 96 ülkeye 229 milyon 777 bin dolar değerinde fıstık ihraç etti.

Yılın ilk 3 ayında Türkiye 66 ülkeye 59 milyon 759 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirdi.

İlk çeyrekte en çok fıstık ihracatı yapılan ülkeler ise İtalya, Almanya ve Kazakistan oldu.

EN FAZLA İHRACAT İTALYA’YA

İtalya, Türkiye’nin en büyük fıstık ihracatı yaptığı ülke konumunda. Bu yılın ilk çeyreğinde 18 milyon 546 bin dolarlık fıstık İtalya’ya satıldı. Ardından sırasıyla 11 milyon 556 bin dolarla Almanya ve 3 milyon 575 bin dolarla Kazakistan izledi.

22 KENTTE ÜRETİM

Fıstık, yüksek ekonomik getirisi ve geniş kullanım alanı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Türkiye, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere 22 kentinde fıstık üretmektedir.

“LEZZET VE KALİTEDE BİRİNCİYİZ”

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, Türkiye fıstığının dünya standartlarında en kaliteli fıstık olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

Türkiye’den yapılan fıstık ihracatı hem üreticiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. İhracat rakamlarının artacağına inanıyoruz. Her ne kadar Türkiye, üretim miktarı açısından dünyada ikinci sırada olsa da lezzet ve kalite bakımından birinci sıradayız. Bu nedenle yeni pazarlara açılma ve ihracatı artırma konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

FISTIĞIN ÇİN VE EREP ÜLKELERİ PİYASASINA GİRİŞİ HEDEFLENMEKTEDİR

Fıstığın Arap ve Çin pazarlarına girmesi için görüşmeler yapıldığını belirten Akbaş, “Çin pazarı dünyanın en büyük pazarlarından biridir. Eğer fıstığımız bu pazarda yer alabilirse, yıl sonunda ihracat rakamlarımızı 2-3 katına çıkarabiliriz.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

THY: Yeni tavan fiyatı 2850 TL olarak belirledik

Türk Hava Yolları (THY) 30 Nisan’a kadar yurt içi uçuşlarda tek yön ve aktarmasız bilet tavan fiyatını 2850 TL olarak açıkladı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisi tahmini

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir