Ev alayım derken şimdi kirayı ödemek de hayal oldu: Büyük çöküş!

Türkiye Ekonomisinde Yoksullaşma ve Kira Artışı

Türkiye ekonomisindeki makas giderek açılıyor. Orta sınıfın yoksullaştığı ekonomik ortamda, asgari ücret rekabetçi sınırların altında kalmaya devam ediyor. Fiyatlar sürekli artarken, çalışanların maaşları ve zamlar aldıktan hemen sonra eriyip gidiyor.

Kira ve ev fiyatları, son 14 yılda sürekli bir artış eğiliminde ve bu durum, barınma hakkını tehdit ediyor. Hükümet kira artışları için yüzde 25 tavan fiyatı belirledi, ancak 2023’te bu kısıtlama kaldırıldı. Bu durumda, zamlar enflasyonla paralel ancak enflasyonun hala yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle vatandaşlar zor durumda kalıyor.

Artık ev sahibi olmak bile imkansız hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 2022 Nisan’dan bu yana açıklamadığı ‘Kiracı Tarafından Ödenen Gerçek Kira’ ücretlerine bakıldığında, kira fiyatlarındaki artış ve asgari ücretteki değişim gözlemleniyor.

Kira artışlarına ve ev fiyatlarındaki yükselişe rağmen, ev fiyatlarındaki artış oranı, kiraların önüne geçiyor. Bu durumda asgari ücretliler kira ödemelerinde avantajlı olabilirken, ev sahibi olmakta zorlanıyor.

Ev Fiyatları ve Kiralar Arasındaki Değişim

TCMB verilerine göre, Türkiye’de 100 metrekarelik bir evin fiyatı 2010’da 106 bin 270 TL iken, 2024’te bu rakam 3 milyon 606 bin 130 TL’ye yükseldi. Ev fiyatlarındaki artış, kira fiyatlarının önüne geçti ve ev fiyatları ile kira arasındaki oran sürekli arttı.

Asgari ücretin ev fiyatlarına oranı dikkate alındığında ise, asgari ücretli çalışanlar ev sahibi olmada zorlanıyor. Ev fiyatlarına oranla asgari ücret geriliyor ve bu durum, ev sahibi olmayı daha da zorlaştırıyor. Asgari ücretli çalışanlar kiraları öderken sorun yaşamazken, ev sahibi olmak konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyor.

Verilerin gösterdiği gibi, Türkiye’de asgari ücretlinin kira ödemelerinde rahat olabilirken, ev sahibi olma sürecinde zorlanması, ekonomik dengelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Related Posts

THY: Yeni tavan fiyatı 2850 TL olarak belirledik

Türk Hava Yolları (THY) 30 Nisan’a kadar yurt içi uçuşlarda tek yön ve aktarmasız bilet tavan fiyatını 2850 TL olarak açıkladı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisi tahmini

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir