Çinli BYD’den bir ilk: Avrupa’da Tesla’yı solladı

Avrupa’da BYD Elektrikli Otomobil Satışları Tesla’yı Geride Bıraktı

Otomotiv bilgi sağlayıcısı JATO Dynamics’in verilerine göre, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin tamamen elektrikli otomobil satışları Avrupa’da nisanda yıllık yüzde 169 artarak 7 bin 231’e ulaştı.

Aynı dönemde ABD merkezli Tesla’nın Avrupa’da yeni otomobil satışları yüzde 49 azalarak 7 bin 99’a düştü. Böylece, BYD, nisanda 28 Avrupa ülkesinde ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç sattı.

Plug-in hibrit araçlar da dahil edildiğinde Çinli şirket, Tesla’yı daha da geride bıraktı. Çinli şirketin toplam satışları bu dönemde yüzde 359 arttı.

Jato Dynamics analisti Felipe Munoz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “BYD ve Tesla’nın aylık satış verileri arasındaki fark küçük olsa da etkisi çok büyük” ifadesini kullandı.

Özellikle Tesla’nın yıllardır Avrupa elektrikli araç (BEV) pazarına liderlik ettiğini belirten Munoz, “BYD’nin ise Norveç ve Hollanda dışındaki faaliyetlerine ancak 2022’nin sonlarında resmi olarak başladığı düşünüldüğünde, bu Avrupa otomobil pazarı için bir dönüm noktasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Avrupa’da elektrikli araç kayıtları nisanda yüzde 28 arttı. Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in elektrikli otomobil satışlarının nisanda yüzde 61 artması dikkati çekti. Öte yandan, Tesla’nın Avrupa ülkelerindeki satışları son dönemde hızla geriliyor.

Tesla’nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlama töreninde yaptığı ve internette Nazi selamına benzetilen el hareketi gibi tartışmalı davranışları, Almanya’da aşırı sağcı siyasetçilere verdiği açık destek ve İngiltere siyasetine karışması, Avrupalıların firmayla aralarına mesafe koymasına neden oluyor.

Related Posts

İstanbul Havalimanı küresel bağlantıda dünya lideri oldu

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI EUROPE) tarafından yayınlanan “2025 Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”na göre İstanbul Havalimanı, küresel çapta Bağlantı Merkezi Sıralaması’nda Frankfurt Havalimanı’nı geride bırakarak dünya lideri oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yatırım taahhütlü avans kredisi desteği 500 milyar liraya çıkarılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yatırım taahhütlü avans kredisi desteği 500 milyar liraya çıkarılıyor

Hayvancılık raporunda ‘aile’ vurgusu

İstanbul Sanayi Odası (İSO), hayvancılık sektörüne yönelik sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyan “Hayvancılık Sektörüne Bakış; Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar ve Çözüme Dair Yeni Yaklaşımlar Raporu’nu açıkladı. Özellikle küçük aile işletmelerinin giderek hayvancılıktan çekilmesinin önemli bir sorun olduğu belirtilen raporda, Doğu Anadolu’da hayvan varlığının azalmasının ciddiyetine dikkat çekildi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’dan kamu işçisinin zam görüşmelerine ilişkin açıklama

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’dan kamu işçisinin zam görüşmelerine dair kritik açıklamalarda bulundu. Atalay, “Bir an evvel kamu sözleşmelerini ülke gündeminden çıkarsınlar.” dedi.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı – 17 Haziran 2025

Haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyreden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi güne yüzde 0,06 yükselişle 9.355,81 puandan başladı.

İsrail-İran savaşı Türkiye’nin ekonomisini nasıl etkiler? Uzman isim açıkladı…

Ortadoğu’da artan gerilim Türkiye’nin enerji ve ekonomi güvenliğini tehdit ediyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalar, Türkiye’nin ekonomisi üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Peki, İsrail ve İran arasındaki gerilim Türkiye’yi nasıl etkiler? Uzmanlar yorumladı. İşte ayrıntılar…