CHP’li Şevkin: “TÜBİTAK siyasallaşıyor, KOSGEB’in içi boşaltılıyor”

 

Mecliste görüşülen, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin geneli üzerine CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, “Vatandaşın, yatırımcının, sanayicinin, KOBİ’lerin sorunlarına eğilmeyen; TÜBİTAK’a tam anlamıyla siyasallaşmayı getiren; KOSGEB’in içini boşaltan; yetkiyi fütursuzca kullanan bir anlayışın hâkim olduğu bu kanun teklifine karşı çıkıyoruz” dedi.

Dr. Şevkin, “Asıl tartışılması ve görüşülmesi gerekenin Türkiye sanayisinin ekonomi modeli çerçevesinde bile isteye daralmaya terk edilmesidir; tartışılması gereken, 2025 yılına sanayimizin büyük sorunlarla girdiği gerçeği karşısında Meclisimizin nasıl çözümler üreteceğidir” diye konuştu.

Torba kanun uygulamalarının, tekliflerin meclis dışında hazırlandığını ve meclis iç tüzüğünün hiçe sayıldığını kaydeden Dr. Şevkin, görüşülen kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükümlerin şimdi yasa yoluyla düzenlenmesini içerdiğini kaydetti.

“BİLİMSEL VERİLERLE SUNULAN PROJELER DESTEKLENMİYOR”

Tüm kurumlarda olduğu gibi TÜBİTAK’ın ve KOSGEB’in de içinin boşaltıldığını kaydeden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:

“Dünya ölçeğinde tek bir teknoloji projemiz yokken, olanlar da kabul görmemişken en önemli kurumlarımızdan biri olan TÜBİTAK bünyesinde okunmuş fasulyeye, ne yazık ki papaz eriğinin adının değiştirilmesine, tüm dünyada Darwin yılı kutlanırken TÜBİTAK’ın dergisinde Darwin’in çıkarılmasına varan bir sürü absürt uygulamalar oluşmuştur. Bilimsel verilerle sunulan projeler desteklenmezken maalesef bu hurafeler ve absürt projeler desteklenmiştir. TÜBİTAK böyle bir kurum olmamalıdır. TÜBİTAK, liyakatin olmadığı, sadakatin olduğu bir kuruma dönüştürülmüştür. Böyle olmamalıdır. TÜBİTAK bizim gözbebeğimiz bir kuruluştur.

“MECLİS KISIR DÖNGÜDE, VATANDAŞ ÇARESİZLİĞE İTİLMİŞ DURUMDA”

Meclis, bu kanun teklifi örneğinde olduğu gibi kısır bir döngü içerisine sokulurken, bakın, işçinin, emekçinin KOBİ’lerde sanayicinin, iş insanlarının, iş kadınlarının, kooperatiflerin, ticaret erbaplarının maalesef derin bir çaresizliğe itildiği görülmektedir. Devleti yöneten organlar halkın gerçek sorunlarından uzak, vatandaşın derdiyle dertlenmeyen bir yapıda ısrar ederek günü kurtarmaya dönük kişisel menfaatlere dayalı ya da siyasi gelecek hesaplarıyla hareket etmektedir. 2024 yılında dış borçlara 226 milyar dolar ödenirken maalesef işçi, çiftçi, emekçi ve esnaf bu faiz sarmalından en çok etkilenen kesim olmuştur.

Türkiye kamu ve özel sektöre ait toplam dış borç stoku Eylül 2024 itibarıyla 525,8 milyar dolardır. Dolayısıyla, AKP iktidarları döneminde dışarıya toplam 256,2 milyar dolar faiz ödendi. Vatandaşın bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları toplamı 4 trilyon 99 milyar lira olarak belirlendi. Varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan taksitli konut kredisi borçlarıyla birlikte toplam borç 4 trilyon 231 milyar lira oldu.

“VATANDAŞLAR YENİ BORÇ SARMALINA GİRİYOR”

Faiz oranlarında yaşanan yüksek seyir ve yüksek enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşın borçlarını geri ödemelerini zorlaştırıyor, vatandaşlar giderek yeni borç sarmalı içerisine giriyorlar. Cumhurbaşkanının “Nas böyle emrediyor” diyerek Merkez Bankasına faiz indirtmeye başladığı 2021 yılından sonra vatandaşların bankaya ödediği faiz tam 7 kat arttı.

2025 yılının Ocak ayında mahkemeler 231 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verdiler. Konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı geçtiğimiz yıl için 1.724 oldu. Bunlar düşünmemiz gereken şeyler değil mi? Sanayi Komisyonunun bunun üzerine fikirler üretmesi ve kanunlar çıkarması gerekmiyor mu?

“MİLLET AÇ GEZİYOR, ŞİRKETLER KAPANIYOR”

TOBB verilerine göre, 2024 yılında toplam 32.166 şirket tasfiye edilirken, 31.416 şirket de kapanmış görünüyor. Millet aç gezerken, kadınlar pazarlarda artık toplarken, çocuklar okula aç giderken, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, kamu mühendisleri, taşeronlar, işçiler, emekliler, asgari ücretliler açlık sınırının altında maaşlara talim ettirilirken, milyonlarca üniversite mezunu genç işsiz gezerken, maalesef atamalar yapılmazken, kadınlar ekonominin hiçbir alanında yer bulamazken hangi büyümeden bahsediyorsunuz? Görünen köy kılavuz istemez, bize neyi anlatıyorsunuz? Bütün bu konular Meclisimizi çok yakından ilgilendiriyor.

“AK PARTİ NELERİ BAŞARDI?”

AK PARTİ, iyi şeyler yapmadı mı? Başardığı şeyler var: Refahı artıracağına insanları yoksullaştırmayı başardı; Cumhuriyet tarihinin en yüksek faizini kur korumalı mevduata aktarmayı başardı; ekonomist başkanın ve bakanların bütün beceriksizliklerinin faturasını, memura, emekliye, çiftçiye, işçiye, esnafa çıkarmayı başardı; eğitimde, sağlıkta, güvenlikte, turizmde, afetler konusunda, ülkeyi dünya liginin gerisinde bırakmayı başardı; Türkiye’nin dünyada ilk 100 içinde bulunan üniversitelerini ilk 500’e dahi giremez hâle getirmeyi başardı; çocukları okula aç göndermeyi başardı ama en önemlisi gençlerin umudunu ve yaşama sevincini kaybettirmeyi başardı (!) Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın, var bir çaresi, bunun da adı Cumhuriyet Halk Partisi!”

Related Posts

İki milyarlık İslâm alemi artık tek kutup olmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1969’da Mescid-i Aksa’nın kundaklanmasını ardından İslam dünyasındaki tepkiler üzerine kurulan teşkilat, o günden bu yana faaliyet gösteriyor. 1,7 milyar Müslümanın yaşadığı çok geniş bir coğrafyayı temsil eden İİT, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. İİT ülkeleri, dünya ham petrol rezervinin yüzde 66’sına ve doğal gaz rezervinin de yüzde 60’ına sahip. İİT ülkelerinin dünya üretimindeki payı yüzde 10,6; ihracatındaki payı yüzde 10,1; doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı yüzde 11,3. Tüm bunlara rağmen İslâm coğrafyasında yaşanan kan, gözyaşı bir türlü son bulmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde yaşanan katliam ve son 10 gündür İran’a başlatılan saldırılar bir kez daha gösterdi ki; İslâm dünyası ayağa kalkmalı ve birlik olmalıdır. Kurtuluş, sadece tek bir kutup olmakla mümkündür.

Özgür Özel’den Manisa’da çarpıcı sözler: ‘Bu cendereden çıkar, 300’ü aşarız’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na ait olduğu iddia edilen Edremit’teki arazide jandarmanın yaptığı aramaya “Dedektörlerle, dozerlerle aramışlar. Elde var sıfır. İyice akıllarını oynattılar” diyerek tepki gösterdi. Özel, partisine yönelik operasyonlara karşı da “Biz bu cendereden çıkarız. CHP 300’ü aşarak Meclis’e girer” dedi.

Macron duyurdu! Avrupa’dan İran-İsrail hamlesi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan çatışmaya ilişkin, “Enerji veya sivil altyapılara, sivil halklara yönelik devam eden saldırılar kesinlikle durdurulmalı.” dedi.

Ukrayna’dan Putin’in ‘Tüm Ukrayna bizim’ sözlerine tepki: Alaycı açıklamaları tam bir küçümsemeyi ortaya koyuyor

Ukrayna’dan Putin’in ‘Tüm Ukrayna bizim’ sözlerine tepki: Alaycı açıklamaları tam bir küçümsemeyi ortaya koyuyor

İsrail alarma geçti! Kameralarınızı kapatın

İran’ın İsrail’de güvenlik kameralarını hackleyerek hedef tespiti yaptığı iddia edildi. İsrail’de kameraların kapatılması yönünde uyarı yapıldı.

İran’dan ateşlenen füze İsrail’in güneyindeki Birüssebi kentine isabet etti

İran’dan ateşlenen bir füzenin İsrail’in güneyindeki Birüssebi kentine isabet ettiği bildirildi. İsrail polis ekipleri ve bomba imha uzmanlarının füzenin düştüğü noktada çalışma başlattı.