ChatGPT, satrançta Atari’ye yenildi!

Yapay Zekâ Dünyasında Atari Chess’in Büyük Zaferi!

Yapay zekânın hızla geliştiği zamanda, OpenAI’nin yeni modeli ChatGPT-4o, 1979 yılında geliştirilen Atari Chess karşısında beklenmedik bir yenilgi aldı. Bu mücadele, 1977 yapımı Atari 2600 oyun konsolu emülatörü üzerinde gerçekleşti.

“Acemilere Özel” Modda Dahi ChatGPT’ye Yenilgi!

Citrix şirketinden Robert Jr. Caruso, ChatGPT’yi test etmek amacıyla Atari 2600 oyun motoruna karşı koyduğunda, beklemediği komik sonuçlarla karşılaştı. Oyundaki taş ikonlarını anlamakta zorlanan yapay zekâ, Caruso’nun ikonları basitleştirmesiyle bile başarılı olamadı. Caruso, ChatGPT’nin performansını “bir ilkokul satranç kulübünde bile ciddiye alınmayacak seviyede” olarak nitelendirdi.

Atari 2600’ün İşlemcisi Bile Şaşkın!

1970’lerin sonlarında piyasaya sürülen Atari 2600, sadece 1.19 MHz hızında çalışan MOS Technology 6507 işlemcisine sahipti. Satranç motorunun sadece 1-2 hamle ötesini tahmin edebildiği düşünülüyor. Ancak modern yapay zekânın bu teknolojiye karşı alınan mağlubiyeti sosyal medyada alay konusu oldu.

ChatGPT-4o, maçlar sırasında gelişeceğini ve stratejisini düzelteceğini vaat etmişti. Ancak gerçeklik farklıydı. Eski 8-bit oyun, her ne olursa olsun kazanmaya devam etti ve sonunda ChatGPT “teslim olduğunu” kabul etti.

1997’de IBM’in Deep Blue süper bilgisayarı, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenerek dikkat çekmişti. Günümüzde ise ChatGPT gibi modeller, Deep Blue’nun yüzlerce katı işlem gücüne sahip olsalar da, eski teknoloji karşısında boyun eğmek zorunda kaldılar.

Related Posts

Apple, M5 çipini ilk kez yeni iPad Pro ile tanıtabilir

İlk olarak Macbook modellerinde görmeye alıştığımız Apple’ın yeni çip duyurusunda bu ezber bozulacak gibi duruyor. Yeni nesil M5 çipli iPad Pro’nun Ekim ayında duyurulması bekleniyor.

Windows 11’e hayat kurtaran özellik geliyor

Microsoft Windows 11 kullanıcıları için sistem kurtarma projesini hayata geçirmek için harekete geçti.

Elon Musk’a bir darbe daha: Fransa sosyal medya platformu X’e ‘dış müdahale’ şüphesiyle soruşturma açtı

Fransa’da, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı şüphesiyle soruşturma açıldı. Fransız milletvekili ve Fransız kamu kurumlarında çalışan üst düzey bir yetkilinin yaptığı ihbarlarda X’in algoritmasının yabancı aktörler lehine kullanıldığı ve platformun dış müdahale teşebbüslerine kapı araladığı ileri sürüldü.

BTK’dan eSIM sağlayıcılarına erişim engeli!

BTK’dan eSIM sağlayıcılarına erişim engeli!

Huawei, HarmonyOS 6 sürümünü tanıttı

Huawei yeni HarmonyOS sürümünü tanıttı. HarmonyOS 6.0 yapay zeka destekli özellikleriyle cihazlar arasındaki iletişimi artırıyor.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.