ECB’nin Finansal İstikrar Değerlendirmesi Raporu: Küresel Ticaret ve Jeopolitik Belirsizlikler Euro Bölgesi’ni Tehdit Ediyor
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi’ne yönelik “Finansal İstikrar Değerlendirme” raporunda, küresel ticaret, savunma, uluslararası işbirliği ve düzenleme politikalarında belirsizliğin finansal istikrarı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Rapor, küresel ticari çatışmaların ve hızla değişen jeopolitik ortamın Euro Bölgesi’ndeki finansal sistemin istikrarını tehlikeye attığını vurguladı.
Ticaret gerilimlerinin şirketler ve hane halkları için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekilen raporda, aşırı değerlemeler ve gölge bankaların düşük likidite tamponlarıyla finansal piyasaların daha fazla risk altında olabileceği belirtildi.
Raporda, “Ticaret politikası belirsizliği ve ticari gerginliklerdeki artış finansal piyasa oynaklığını artırarak ekonomik yavaşlama riskini beraberinde getiriyor.” denildi.
Özellikle pay piyasalarının ani düzeltmelere karşı kırılganlığının devam ettiği ve tahviller üzerindeki risk primlerinin arttığı raporda belirtildi.
ECB’nin raporunda, olumsuz sürprizlerin yatırımcı duyarlılığında ani değişikliklere yol açabileceği ve ekonomik görünümde bozulma, para politikası beklentilerinde ani değişim veya ticari gerilimlerin tırmanması gibi durumlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.
Raporda özellikle gümrük tarifelerine karşı hassas sektörlerde kurumsal iflasların artabileceği, ekonomik büyümenin beklenenden zayıf olması ve işgücü piyasası koşullarının kötüleşmesi durumunda hane halklarının borç ödeme kapasitesinin etkilenebileceği belirtildi.
ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, rapor sunumunda, “Artan ticari gerilimlerin ve ekonomik büyüme üzerindeki risklerin finansal istikrarı olumsuz etkilediğini” belirtti.
ABD’nin gümrük tarifeleri politikasındaki ani değişikliklerin jeopolitik ortamdaki büyük değişimin bir parçası olduğunu ve bunun Avro Bölgesi’nin finansal istikrarını test etmeye devam edebileceği uyarısında bulundu.
Guindos ayrıca, “Ticaretin ötesinde, düzenlemelerden ulusal güvenliğe kadar birçok önemli politika alanında belirsizlik devam etmektedir.” yorumunu yaptı.