Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Egeli bilim ekibinin Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracak projesine TÜBİTAK’tan destek

Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Ege Üniversitesi(EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücülüğünü yaptığı “Parkinson Hastaları İçin Eksternal Uyaran Destekli Yürüme Eğitimi Mobil Uygulamasının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Araştırılması” adlı proje TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. Yürüme problemlerini düzeltip yaşam kalitesini yükseltecek.

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Bakırhan’ı makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi meyvelerini vermeye devam ediyor. Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilecek olan mobil uygulama ile Parkinson hastalarının yasam kalitesine katkıda bulunulacak.  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, “Parkinsonlu bireylerin yürüyüş hızını ve dolayısıyla yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen uygulamanın kişiye özel taktil ve işitsel uyaranlar sunması planlandı. Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. İlk aşamada belirlenen bireye özel uyaranlar, yürüyüş sırasında verilecek ve yürüyüş parametrelerinin düzelip düzelmemesine göre otomatik olarak ayarlanarak tedavi süresince kullanılması planlanıyor. Geliştirilecek sistem sayesinde Parkinsonlu bireylerin yürüme değerlendirmesi ve tedavisinde yaygın olarak kullanılarak, yürüme problemlerinin iyileştirilmesi yaşam kalitelerinin geliştirilmesi hedefliyor” dedi

Doç. Dr. Mehmet Özkeskin yürütücülüğünü yaptığı multidisipliner projede, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zübeyir Sarı danışman olarak görev üstlenirken  Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Serkan Bakırhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Özden, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Görsev Yener ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesinden Doç. Dr. Emre Dandıl ise araştırmacı olarak yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Bireylerin sosyal medyadaki insanlardan etkilenerek kilo vermeye başladıklarını belirten Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, bu durumun ilerleyen süreçte ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

Konyaspor Galatasaray maçı hakemi neden değişti, hakem hasta mı oldu, Abdullah Buğra Taşkınsoy sağlık durumu ne?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı.Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …