Balıkesir’in 20 diri fay hattından biri olan Gökçeyazı yakınındaki maden projesi için köylüler isyanda. Bakan Kurum, “Tüm hesaplamalar normal, proje olumlu” derken, CHP Balıkesir milletvekili Serkan Sarı’dan “İliç benzeri bir facia yaşanmasın’ uyarısı geldi. Bölgede fay hattı olduğu belirten Sarı, “Burada yaşanacak bir facianın sorumlusu bu ÇED raporuna izin veren olacak. İliç’te yaşadık” dedi.
Karar’dan Merve Şişman’ın aktardığına göre; Balıkesir’in İvrindi ilçesindeki 10 tarla, CVK Madencilik’e siyanürlü altın aranması ve atık baraj alanı olarak verildi. Söz konusu yerler ise fay hattına sadece 2.5 kilometre mesafede. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, fay hattındaki maden sahasında yaşanabilecek sorunlara dikkat çekerek Çevre Bakanı Kurum’a önlemleri sordu. Bakanlıktan verilen yanıtta, “Proje kapsamında yapılan tüm hesaplamalarda statik koşulların yanı sıra doğal afet durumları da değerlendirildi.
Milletvekili Sarı, ÇED raporu Danıştay’da olan maden projesinin İliç benzeri facialara yol açabileceği tehlikesine dikkat çekerek “Diri fay hattı olan bir bölgede siyanürlü altın madeni işletilmesi nasıl izah edilebilir? Bu proje derhal durdurulmalı” dedi.
“Bakanlık yaşanan facialardan ne zaman ders çıkaracak?”
CVK Madencilik tarafından Balıkesir İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde yapılması planlanan altın aramasının fay hattına 2 buçuk kilometre mesafede olduğu ortaya çıktı. CHP’li Serkan Sarı, siyanürle altın arayacak madenin depremde tehlike yaratabileceğine dikkat çekerek ‘Bakanlık yaşanan facialardan ne zaman ders çıkaracak?’ diye sordu.
Balıkesir’in İvrindi İlçesi Gökçeyazı Mahallesi ve Altıeylül İlçesi Sarıalan Mahallesi’nde toplam 10 tarla, CVK Madencilik’e altın aranması ve atık baraj alanı olarak verildi. Söz konusu yerler ise fay hattına sadece 2,5 km mesafede çıktı. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’nın maden sahasında yaşanabilecek sorunlara dikkat çekerek Çevre Bakanı Murat Kurum’a önlemleri sordu. Bakanlıktan verilen yanıtta, “Bahse konu proje kapsamında yapılan tüm hesaplamalarda statik koşulların yanı sıra doğal afet durumları da değerlendirildi. Tarım alanlarına ve hayvancılığa etkilerine yönelik yapılan değerlendirmeler sonucunda projeye ilişkin olumlu görüş verildi” denildi.
CHP Milletvekili Serkan Sarı ise Gökçeyazı, Sanalan, Çamköy, Sofular, Kiraz, Dallımandıra köylerinin projeden etkileneceğini söyledi. Hayvancılığın ve tarım alanlarının tehlike altında olduğunu anlatan Sarı, “En önemli ve en büyük tehlike depremdir. Balıkesir’de 20 adet aktif diri fay hattı vardır. Bunlardan biri de MTA haritasında da gösterildiği üzere Gökçeyazı fay hattı. Her an deprem üretebilecek bu fay, altın madeninin depolama alanı olarak kullandığı alanın alt kısmından geçmekte. Bölgede meydana gelecek bir deprem, siyanürlü altın madeninden kaynaklı olarak büyük bir tehlikeye yol açabilecek. Bakanlık yaşanan facialardan ne zaman ders çıkaracak?” dedi.
Deprem sorusu yanıtsız kaldı
Deprem fay hattı ile ilgili sorulan soruya Bakanlığın yanıt vermekten kaçındığını vurgulayan Serkan Sarı, “Bakanlık net bir cevap veremiyor. Çünkü bölgede fay hattı var. Burada yaşanacak bir facianın sorumlusu bu ÇED raporuna izin veren olacak. İliç’te yaşadık. Birçok faciada yaşadık. Deprem fay hattı olan bir bölgede siyanürlü altın madeni işletilmesi nasıl izah edilebilir. Bu proje derhal durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı. Öte yandan iddialar üzerine aradığımız CVK Medencilik’ten ise “Şu anda şirkette konuyla ilgili konuşabilecek hiç kimse yok” denilerek cevap verilmedi.
CVK Madencilik AŞ’ye ait Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi ve Cevher Zenginleştirme-Atık Depolama Tesisi projelerine verilen ‘ÇED olumlu’ kararlarının iptali istemiyle ilgili hukuk süreci ise Danıştay’da temyiz incelemesi devam ediyor. Ayrıca hukuki süreç henüz bitmemişken, geçtiğimiz Ekim ayında İvrindi’nin Gökçeyazı Mahallesi’nde altı, Altıeylül’ün Sarıalan Mahallesi’nde dört olmak üzere toplam 10 tarla ‘acele kamulaştırılarak’ CVK Madencilik’e verilmişti. Bölge halkı “Acele kamulaştırma kararlarının savaş hali gibi acil eylem gerektiren durumlarda, gerçekten kamunun yani halkın yararına olacak yatırımlar, projeler için kullanılması gerekirken, uzun süredir kamunun değil, şirketlerin yararına kullanıldığını görüyoruz” diyerek karara itiraz etmişti. Öte yandan uzmanlar Balıkesir bölgesinin deprem tehlikesinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, Gökçeyazı fay segmentinin 2 bin yıldır kırılmadığını, Balıkesir merkezden geçen bu fay kırıldığında 6.5’ten büyük 7.2 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor.
Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı |
Öne çıkan haberler… TIKLAYIN – Santorini sarsıntıları Türkiye’yi tehdit ediyor; bilim insanlarından tsunami ve kül yağışı uyarısı! TIKLAYIN – Meteoroloji’den İstanbul dahil 3 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli kar yağışına dikkat! TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Bu bir “Zihni Sinir procesi” olmalı TIKLAYIN – Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi gözler hakem kararında: İşte tüm ihtimaller ve yerli-yabancı adaylar! |
More Stories
AK Parti’nin yeni sloganı belli oldu
İstanbul’da tüyler ürperten cinayet!
Bursa sahiplenilen hayvanların 1 yıllık muayenesi ücretsiz yapıyor