AB-Türkiye İlişkilerinde İmamoğlu Tartışması

AB İle Türkiye Arasındaki İlişkiler İmamoğlu Tutuklamasından Nasıl Etkilenecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, son dönemde iyileşme sinyalleri veren Avrupa Birliği (AB)- Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

AB, son gelişmelerden hoşnut olmadığını açıkça belirttiği iki farklı açıklama ile net bir şekilde ortaya koydu.

Brüksel’de, eskiye oranla daha farklı bir tonun hissedildiği belirtiliyor. Üye ülkelerin başkentlerinden gelen açıklamaların, Brüksel’den yapılan açıklamalardan daha keskin olması dikkat çekiyor.

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Genişleme Komiseri Marta Kos tarafından yapılan ortak açıklamada, son gelişmelerin Türkiye’nin demokratik geleneğine bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığı vurgulandı.

Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olan Türkiye’den en yüksek demokratik standartların uygulanmasının beklendiği belirtildi.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde karşılıklı verilen al-ver denklemini şekillendirmiştir. Müzakere sürecinin fiilen askıya alınması, AB’nin Türkiye’ye karşı elini zayıflatmış durumdadır.

Gelişmelerden derin endişe duyan ülkeler arasında yer alan Fransa, tutuklamaları demokrasiye ciddi bir saldırı olarak nitelendirdi.

AB’nin Türkiye ile stratejik çıkarları ön planda tutması gerektiğine dair bazı diplomatlar vurgu yapmaktadır.

AB-Türkiye arasında 3 Nisan’da Brüksel’de yapılması planlanan ekonomi alanındaki yüksek düzeyli diyalog toplantısı, ilişkilerde kritik öneme sahiptir.

Ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlılık taahhüdünün Türkiye için ciddi bir test olacağı belirtilmektedir.

Kritik toplantının ertelenme ihtimali şu aşamada belirsizdir, ancak gelişmelerin durumu daha da kötüleştirmesi halinde sonuçlarının olacağı üzerinde durulmaktadır.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye karşı en sert tepkileri veren AB kurumu olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

AP’nin, son gelişmeleri acil bir şekilde resmi gündemine alması beklenmektedir. AP’deki parlamenterler ve siyasi gruplardan gelen tepkiler, Türkiye ile ilişkilerin zayıf olduğunu göstermektedir.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun bir sonraki toplantısının ertelendiği bildirilmiştir. Gelişmelerin AP’deki genel atmosferi olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Related Posts

İran’dan iki ülkeye itidal çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimin artmasından derin endişe duyduklarını belirterek her iki tarafı da itidalli olmaya çağırdı. Hindistan’ın Pakistan’ın Azad Keşmir, Bahawalpur, Muzaffarabad ve …

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Hindistan ile Pakistan arasında sıcak saatler: 8 kişi yaşamını yitirdi

Hindistan’da 26 kişinin hayatını kaybettiği Pahalgam saldırısı sonrasında Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim tırmandı. Hindistan, Pakistan’a su akışını durdurması sonrasında Pakistan bunu hamleyi ‘savaş sebebi’ olarak göreceğini duyurmuştu. Hindistan dün akşam bölgede hava saldırısı başlattı, Pakistan 5 uçak düşürdüğünü duyurdu.

Pakistan Başbakanı Şerif: Pakistan, Hindistan’ın bu savaş eylemine karşı güçlü bir şekilde karşılık verme hakkına sahip

Pakistan Başbakanı Şerif: Pakistan, Hindistan’ın bu savaş eylemine karşı güçlü bir şekilde karşılık verme hakkına sahip

SON DAKİKA! Hindistan Pakistan’a füzelerle saldırdı

Hindistan ordusu, Pakistan ve Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını duyurdu. Pakistan Askeri Sözcüsü ise Hindistan’nın Pakistan’ın Muzafferabad kentinin 3 bölgesine füzelerle saldırdığını …

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?