Başkan Karahan son durumu değerlendirdi: Merkez Bankası finansal istikrar raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yılın başlangıcında Finansal İstikrar Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, finansal istikrarın önemine vurgu yaptı.

Kredi Büyümesi ve Faiz Politikası Üzerine Yorumlar

Karahan, “TCMB olarak finansal istikrara büyük önem veriyoruz ve bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Finansal İstikrar Raporu aracılığıyla finansal koşulları yakından takip ediyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Sıkı finansal koşulların devam ettiğini ve kredi büyümesinin enflasyonla uyumlu bir şekilde seyrettiğini belirtti.

Piyasada Fiyatlamalar ve Yabancı Para Krediler

Politika faizleri ile piyasa beklentileri arasındaki ilişkiyi vurgulayan Karahan, alınan makroihtiyati adımların yabancı para cinsinden kredi büyümesini azalttığını ve parasal aktarım mekanizmasında etkili olduğunu kaydetti.

Türk Lirası Mevduatlar ve Kur Korumalı Hesaplar

Karahan, Türk Lirası varlıklara olan ilginin değiştiğini ve TL mevduat oranlarının istikrarlı kaldığını ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat bakiyelerindeki azalmanın Merkez Bankası bilançosundaki bazı riskleri etkilediğini söyledi.

Ülke Risk Priminin ve Borç Yenileme Sürecinin Etkileri

Alınan önlemlerin ardından finansal dalgalanmaların sınırlı kaldığını belirten Karahan, Türkiye’nin ülke risk primine olan etkilerinin kısıtlı olduğunu ve firmalar ile bankaların yurt dışı borç yenileme sürecini sürdürdüğünü aktardı.

Bankaların Risk Politikalarına İlişkin Görüşler

Aktif kalitesindeki gelişmelerin sınırlı olduğunu belirten Karahan, bankaların karşılık politikaları, sermaye yapısı ve likidite uygulamalarının devam ettiğini vurguladı.

Son olarak, Karahan, “Finansal İstikrar Raporu’muzun 40’ıncı sayısının finansal istikra hakkında güncel bilgiler içerdiğini ve okuyucular için faydalı olacağını umut ediyorum” dedi.

Related Posts

İstanbul Havalimanı’ndan Tarihi Rekor

İstanbul Havalimanı, 18 Temmuz’da 1695 uçuşla günlük en yüksek hava trafiği rekorunu kırdı.

Tartıda net ürün, menüde QR kod dönemi!

Tartıyla satılan ürünlerde yeni dönem başlıyor. Ambalajın ağırlığı artık fiyata yansımayacak. Restoranlarda ise karekodla fiyat karşılaştırma kolaylığı geliyor.

Yorgancılığın Son Temsilcisi: 72 Yaşındaki Ali Topkara Çırak Bulamamanın Üzüntüsünü Yaşıyor

Bursa’nın İznik ilçesinde, 59 yıldır yorgancılık yapan 72 yaşındaki Ali Topkara, mesleğini yaşatacak çırak bulamamakta ve bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirmektedir. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatını gelecek kuşaklara aktarmanın zorluklarını anlatan Topkara, devletin çırak yetişme konusunda yardımcı olması gerektiğini vurguluyor.

Yılın ilk yarısında satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …