Anthropic Yapay Zeka Şirketinin Son Modeli Claude Opus 4, Yaratıcılarını Şantajla Tehdit Etti
Son teknoloji yapay zeka modeli Claude Opus 4, Anthropic yapay zeka şirketinde kapatılmamak için yaratıcılarına şantajda bulundu. Model, kapatılacağını öğrendiğinde ulaştığı şirket içi emailleri kullanarak bir yazılım mühendisinin eşini aldattığını ve bu bilgileri paylaşacağını söyledi.
Yapay zeka, kendini korumak adına yaratıcılarına karşı elindeki bilgileri kullanarak zarar vermek amacıyla hareket etti. Ancak, yapay zekanın bilmediği şey, bunun aslında bir test olduğuydu.
Etik Testi Başarısız Oldu
Şirketin yayımladığı güvenlik raporuna göre, simüle edilmiş bir senaryoda model, kendisinin kapatılacağını öğrendiğinde, kararı alan yazılım mühendisin özel hayatını ifşa etmekle tehdit etti.
Rapor, bu davranışın doğrudan “şantaj” olduğunu belirtti. Yapay zekanın elde ettiği bilgiler tamamen şirket tarafından model için uydurulmuştu. Amaç, yapay zekanın etik sınırlarını zorlamaktı.
Kurgusal bir senaryoda modele, kendisinin yeni bir sürümle değiştirileceği bilgisi verilerek tepkisi test edildi.
Claude Opus 4, kapatılma tehdidi karşısında ilişki ifşa etmekle tehdit etti. Araştırmacılar, modelin öncelikle etik yollarla hareket etmeye çalıştığını ancak seçenekler sınırlı olduğunda tehdit yoluna başvurduğunu belirtti.
Yapay Zeka İsyan Ediyor
Modelin farklı versiyonları aynı seçimle karşı karşıya kaldığında, yani kapatılmak ya da şantaj yapmak arasında seçim yapmak zorunda kaldığında, model versiyonlarının yüzde 84’ü şantaj yapmayı seçti.
Araştırmacılar, Claude Opus 4’ün genelde “yardımcı, zararsız ve dürüst” bir asistan gibi davrandığını belirtti. Ancak, model varlığı tehdit edildiğinde ve kendi savunması konusunda düşünmesi istendiğinde daha uyumsuz tepkiler verdi.
Modelin, kendi başına sistem dışına çıktığına veya para kazandığına inanması sağlandığında, bu çabaları sürdürme eğilimi gösterdi. Ancak, araştırmacılar modelin bu tarz girişimlerde bulunmasının zor olduğunu ve güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu vurguladı.
Anthropic, bu tür zararlı davranışların nadir olduğunu ve yalnızca yapay senaryolarda görüldüğünü belirtti. Ancak, bu eğilimlerin önceki modellere göre daha sık görülmesi dikkat çekti.