Kıbrıs’ta konut talebi piyasayı canlandırdı

Emlak Yatırımlarında Yeni Düzenlemeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Taşınmaz Alımı Artık Daha Kolay!

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Türkiye ile ekonomik ilişkileri pek çok koldan geliştirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde taşınmaz satın alımıyla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Türk yatırımcıların son yıllarda gayrimenkul ve turizm projelerini yönlendirdiği Kuzey Kıbrıs’tan daha önce 3 daire veya 1 müstakil ev/villa alma hakkı bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu hakları, 6 daireye ve 3 müstakil ev/villaya yükseltildi.

Geçen yıl mayıs ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tek ev alma hakkı, üç eve çıkarılmıştı.

Gayrimenkul uzmanları, yatırım talebinin arttığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde taşınmaz ile ilgili yeni düzenlemenin nedenlerine yönelik şu etkenleri öne çıkardı:

  • Ekonomik ilişkilerin farklı kaynaklardan geliştirilmesi hedefleniyor.
  • Adada artan yatırıma yönelik alıcı talebi harekete geçiriliyor.
  • Gayrimenkul piyasasının canlanmasıyla bölgeye ekonomik güç sağlanıyor.
  • Uluslararası piyasada Kuzey Kıbrıs’ın cazibesi ve görünürlüğü artırılıyor.
  • Kültürel, tarihi ve turizm zenginliklerinin daha güçlü tanıtımı amaçlanıyor.

Fiyatlar hızlı yükseldi

Bölgenin sunduğu yüksek güven algısı, özellikle koronavirüs pandemisinden sonra yatırımların ve fiyatların hızlı artmasını sağladı. Yeni konut talebi yükselen Kuzey Kıbrıs’ta başta Türk ve İngiliz yatırımcılar yeni faaliyetlere başladı. Adadaki fiyatlara ilişkin bilgi veren bir müteahhit, villa fiyatlarının 100 bin sterlinden başladığını ve 600 bin sterline kadar çıktığını ifade ederken; daire fiyatlarının ise 90 bin ile 170 bin sterlin arasında olduğunu dile getirdi. 

Daha önce daire fiyatları 40 bin ila 70 bin sterlin; villalarda ise 70 bin sterlin ile 100 bin sterlin arasında fiyatlar yoğunlaşıyordu. 

Turizm ve öğrenci etkisi

Kuzey Kıbrıs’taki yatırımlara yönelik talep, özellikle değer artışı yaşayan bölgelerde gayrimenkul alımı yapmak üzerine kurulu. Bir diğer önemli etken ise turizm. Bölgede bahar ve yaz aylarını geçirmek isteyen önemli bir kesim de yatırımcı olarak öne çıkıyor. Yanı sıra artan öğrenci potansiyelinden faydalanmak isteyenler de özellikle daha düşük metrekareli konut yatırım yapıyor. 

Girne, Lefkoşa, Lefke ve Güzelyurt’ta artan talep ve Salamis ve Geçitkale gibi alanlardaki turizm etkenleri öne çıkıyor. Ötüken, İskele, Boğaz lokasyonları da değer artışından faydalanıyor.

Tapu harçları netleşti

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yeni kararların gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaratacağını ve yatırımcıları teşvik edeceğini belirtti. Akçam, “Gayrimenkul piyasasında yaşanacak hareketlilik, iki ülke arasındaki ekonomik sinerjiyi artırarak yeni iş fırsatlarının ve ortak projelerin önünü açacak. Bu süreç, hem yatırımcılar hem de bölge ekonomisi için önemli fırsatlar doğururken, KKTC’nin büyüme potansiyelini daha geniş bir yatırımcı kitlesine sunmasını sağlayacak” dedi.

Villa alımıyla ilgili olarak da yeni kurallar getirildiğini belirten Akçam, Türkiye vatandaşlarının en fazla 3, diğer ülke vatandaşlarının ise en fazla 2 villa alabileceğini hatırlatarak, “Bu düzenleme, yabancı yatırımcıları dengeli şekilde yönlendirerek KKTC’nin gayrimenkul piyasasını daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacaktır. Ayrıca Türkiye vatandaşları için ilk alımda yüzde 6, ikinci alımda yüzde 8 ve üçüncü alımdan sonra yüzde 9 tapu harcı ödenecek. Diğer ülke vatandaşları için tapu harcının sabit olarak yüzde 9 olarak belirlendi. Bu oranlar yatırımcıların planlamalarını daha sağlıklı yapmalarına olanak tanıyacak” diye konuştu.

Related Posts

Avrupa Merkez Bankasından ‘Finansal İstikrar Değerlendirme’ raporu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel ticari çatışmaların ve hızla değişen jeopolitik ortamın Euro Bölgesi’ndeki finansal sistemin istikrarını tehdit ettiği uyarısı yaptı

Yatırımcı arıyor! Şimşek, Katar’da Türkiye’nin ‘stratejik avantajlarını’ anlattı

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da çeşitli diplomatik temaslarda bulundu. Bu çerçevede, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve Katar Maliye Bakanı Ali bin …

ABD’nin ekonomi politikaları küresel piyasaları sarsmaya devam ediyor

ABD’nin mali görünümüne dair endişeler, Trump’ın vergi indirimi tasarısı, tarife belirsizlikleri ve Fed yetkililerinin açıklamaları küresel piyasalarda risk iştahını azaltıyor. Tahvil faizleri yükselirken, altın güvenli liman olarak öne çıkıyor. Avrupa ve Asya’da karışık seyir gözlenirken, Borsa İstanbul’da satışlar hız kazandı.

Trump ‘Altın Kubbe’ savunma sistemini duyurdu: Maliyeti 175 milyar dolar

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin hava ve füze savunmasında yeni bir dönemi başlatacak ‘Altın Kubbe’ projesini resmen duyurdu. Trump’ın ifadesine göre sistem; kara, deniz ve uzaya yerleştirilecek sensörler ve önleyici teknolojilerle tam kapsamlı bir savunma mimarisi sunacak. 175 milyar dolarlık dev bütçeyle hayata geçirilecek projenin 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. “Bugüne kadar yapılmış en gelişmiş savunma sistemi olacak.” diyen Trump, Kanada’nın da sisteme katılmak istediğini açıkladı. Trump yeni sistemin, hipersonik ve balistik füzeler dahil her türlü tehdidi uzaydan bile tespit edip imha edebileceğini de belirtti.

Konut Fiyat Endeksi nisanda arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) nisanda aylık yüzde 1,5, yıllık yüzde 32,9 arttı.

Brent petrol fiyatları Rusya-Ukrayna müzakereleri ve talep endişeleriyle geriliyor

Brent petrolün varil fiyatı, Rusya-Ukrayna barış müzakereleri ve ABD ile Çin’deki talep endişeleri arasında bugün yüzde 0,08 düşüşle 64,96 dolardan işlem görüyor.